Saturday, 5 May 2012

Churros-vagy valami olyasmi...

Imádom az égetett tésztát. Enni is, meg készíteni is. Legyen szó profiterolról vagy croquembouche-ról,neadjisten sajtos puffancsról, előttem nincs akadály.
A croquembouche óta azonban nem álltam neki, hiába, az mély nyomokat hagyott bennem.
Most churros-szal próbálkoztam, több-kevesebb-na jó, legyünk reálisak-kevesebb sikerrel.  
Nővérem szerint "cukormázas polipok", Anyu szerint " a sűrű palacsintatésztát egy majonézesflakonból nyomta az olajba".  Tény és való, egy vastagabb csillagcső nem ártott volna a habzsák végére, de így legalább ha valaki beüti a gugliba, hogy "cukormázas polip égetett tésztából", lesz rá találat :))


Hozzávalók:
2,5 dl víz
100 gr vaj
125 gr liszt
csipet só
3 tojás
fahéjas kristálycukor
pálmaolaj a sütéshez ( természetesen más olajban is kisüthető, de az autentikus ízhez hozzátartozik a pálmaolajban történő sütés.)

Elkészítés:
1. Egy lábasban a vizet a vajjal és a sóval felforraljuk.
2. Mikor a vaj teljesen megolvadt, beleszitáljuk a lisztet és addig keverjük míg a massza el nem válik az edény falától és csomómentes nem lesz.
3. Ekkor félrehúzzuk a tűzről és egyenként beledolgozzuk a tojásaokat, sima masszává keverjük.
4. Habzsákba töltjük aminek a végére csillagcsövet illesztünk és forró pálmaolajba krikszkrakszokat húzunk vele. Ha vékony csővel dolgozunk, kb. fél perc alatt megsülnek, ha vastagabb churrost készítünk, 2-3 perc, időnként forgassuk meg, hogy minden oldala egyenletesen megsüljön.
5. Azon melegében fahéjas kristálycukorral megszórjuk és melegen fogyasztjuk.

Olvasztott csokiba mártva sem lehet elvetendő és haladóknak ajánlom figyelmébe a fenti linken a töltött verziókat. Na, az azért már valami.
Attól tartok,nem ez volt az utolsó alkalom, hogy churrost sütöttem.:)


Bevallom, én eddig pálmaolajat nem használtam, de most gondoltam, legyen, veszek pálmaolajat, lecsattogtam a sarki boltba a fiúkhoz,mert emlékeztem, hogy ott láttam kókuszolajat meg pálmaolajat is. Elég jellegzetes az illata és az íze is.

A pálmaolaj a pálmafélék húsából kinyert zsiradék, melynek színe a narancssárgától a vörösesbarnáig terjedhet.
Olvadáspontja 30-37 fok közt van.
42%-ban palmitinsavat, 41 %-ban olajsavat, 10 %-ban linolsavat, 5%-ban sztearinsavat, 2 %-ban mirisztinsavat tartalmaz.
Vitaminok közül jelentősebb mennyiségben csak E vitamint tartalmaz, illetve K vitamint és béta-karotint.A karotinoidok adják jellegzetes színét.

A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon.
Jelentős felhasználók a margarint előállító vállalatok (Rama, Bertolli, Delma), de megtaláljuk samponokban, szappanokban, rúzsokban,csokoládéban is.

(Forrás: Wikipédia)


Ez pedig az én finomítatlan pálmaolajam.

5 comments:

  1. Nagyon jót nevettem a guglis résznél:)) Sosem próbálkoztam churrosal még, de majd talán fogok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A "cukormázas polip"-on én is jót nevettem-persze, miután az első sértődésen túltettem magam :D

      Delete
  2. Jók ezek a polipkák:) én sem használtam még se pálmát se kókuszolajat de hallottam hogy milyen egészségesek, csak elég húzós az áruk:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én a képen látható pálmaolajat 2 fontért vettem :)

      Delete
  3. Rágugliztam Judi, és tényleg a Te blogodat adja, a beírod, hogy cukormázas polip ;)
    puszi!
    A.

    ReplyDelete