Őszibarackos-tejszínes joghurttorta


Úgy tűnik végre kikristályosodott, milyen tortát is sütök Eli 1. szülinapjára. Könnyű legyen, gyümölcsös, joghurtos, a tésztája is legyen könnyű, amit a baba is megehet-volt anyukája kérése.
Ma lesütöttem egy próbatortát, ilyen lesz majd a jövőheti is-közepén egy szép sárga gyertyával és sárga kis zászlók lesznek beletűzve, különböző magasságúak, rajtuk a Happy Birthday felirat és az ünnepelt baby neve. Nagyon izgulok, remélem jól sikerül. Ennél sokkal szebb lesz,mert 1 éjszakát fog majd élesben a hűtőben tölteni. Türelmetlenségem határtalan-1,5 óra múlva már "jónak tűnt" a torta, úgyhogy nagy hévvel lekapcsoltam a tortaformát ( ugggyan kérem, mikor kötött meg egy zselatinos torta 1,5 óra alatt?:))), szóval el is indult lefelé, ez a pillanat látszik a képen, akkor gyorsan lefotóztam és visszavágtam a hűtőbe-persze kapcsos tortaforma nélkül,mert ha azt egyszer már levettük, ember nincs aki ugyanúgy visszailleszti. Szóval jövő héten 12 óra a hűtőben!!!!!:))


Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás
4 ek. cukor
4 ek. liszt

A krémhez:
4 dl natúr joghurt
1,5 dl tejszín
6 ek. porcukor
1 csomag zselatin ( Horváth Rozi Zselatinpor, 25 gr)
20 dkg őszibarack ( friss vagy konzerv, márciusban nyilván konzerv-amúgy imádom, nagyon finom:)

A tetejére:
1 zacskó színtelen tortazselé
20 dkg őszibarack

Elkészítés:
1. 4 tojásból a szokásos módon piskótát készítünk: a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, végül  beleforgatjuk óvatosan a kemény habbá vert tojásfehérjét.
2. Sütőpapírral bélelt gáztepsire simítjuk a masszát és 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni. ( Akkora méretűre simítsuk a masszát, hogy ki tudjunk majd belőle vágni egy akkora kört, amekkora a tortaformánk.)

((Ezt a számomra eddig ismeretlen, ámbár kétségtlenül zseniális ötletet Anyu adta, miután a múlt héten lesütöttem egy piskótát kapcsos tortaformában és miután kihűlt, kb. 3 centivel kisebbre zsugorodott-érdekes lett volna arra bármilyen krémet is rátölteni. Persze ha az embernek van egy pár centivel kisebb kapcsosa, akkor át lehet transzferálni abba és ott folytatni a tortát, de nekem nem volt. ))

3. Ha kihűlt a piskóta, óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt ( vizes konyaruha jól jöhet) és vágjunk ki belőle egy akkora kört, amekkora a tortánk lesz. ( Ne szégyelljük, ollóval nyugodtan, mint a papírt :)
4. Illesszük be a piskótakört a tortaformába és tegyük félre.
5. A zselatinport szórjuk  2 deci langyos vízbe és állandó kevergetés mellett főzzük fel, míg csomómentes nem lesz. Hűtsük langyosra.
6. A tejszínt verjük habbá.
7. A natúr joghurtot kézi habverővel keverjük össze a porcukorral majd adjuk hozzá a tejszínhabot és dolgozzuk addig, míg homogén nem lesz.
8. Ezután öntsük hozzá a langyosra hűtött zselatint és ezzel is alaposan dolgozzuk össze.
9. Ezután már csak az apróra kockázott barackot kell beleforgatnunk, ráönteni a cuccot a piskótára és alufóliával leborítva beköltöztetni a hűtőbe.
10. Kb. fél-1 óra múlva mikor elkezd megkötni a zselatin, díszítsük ki a tortát a gyümölccsel és ekkor már rátehetjük a tortazselét is.
11. Min. 4-5 óra, de inkább 1 éj a hűtőben!!!

Megjegyzések

Megjegyzés küldése