Wednesday, 14 March 2012

LÁNGOS!!!


Tegnap este olthatatlan vágyat éreztem egy lángos iránt. Egyből írtam is Zsófinak, nincs-e véletlen jó lángosreceptje. De, véletlen épp van, az Apukája lángossütő volt a Lehel piacon:) Nekem elég urgent volt a recept és sajnos ma nem tudott eljutni hozzám, viszont Zsófi azt ajánlotta, az Illéskrisz-féle lángost próbáljam ki, az hasonló a Lehel piaci lángoshoz. Jelentem, ez tényleg igazi piaci lángos:)


Hozzávalók: kb. 7-8 db, a piacinál valamivel kisebb lángoshoz:

45 dkg sima liszt
3,5 deci langyos víz
2 tk. só
1 kk. cukor
2,5 dkg élesztő
1 ek. tejföl
1,5 ek. olaj
kb. fél deci-deci tej az élesztő felfuttatásához

Elkészítés:
1. Az élesztőt a cukorral kevés langyos tejben felfuttatjuk.
2. A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és dagasztógéppel gyorsan összedolgozzuk. ( kézzel is megy.) Nokedli állagú tésztát kapunk.
3. Leborítjuk egy konyharuhával és meleg helyen min. 1 órán át kelesztjük.
4. 1 óra elteltével egy kanállal átkeverjük a tésztát és vizes kézzel kiveszünk egy gombócot. ( Attól függ mekkora lángost szeretnénk, én jópofa kis lángosokat sütöttem.) A gombócot egy határozott mozdulattal megpróbáljuk kör alakúra széthúzni és forró, bő olajba tesszük. 2-3 perc után megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
Fontos, hogy SOK olajban süssük, lebegnie kell a lángosnak, különben a közepe nyers marad.

Aztán jöhet a fokhagyma, sajt, tejföl, vagy  mindhárom, vagy ki hogy szereti :) Nálam a sajtos-tejfölös a favorit!!!


2 comments:

  1. Úristen de kívánatos:)mmmmm

    ReplyDelete
  2. Én hol szeretem a lángost, hol nem.:D De most megkívántam, hála neked.:D
    Kérlek nézz be hozzám, szeretnék neked egy díjat adni!:)

    ReplyDelete