Friday, 20 January 2012

Narancsszuflé a'la Michel Roux

Napok óta nyitogatom megint a Michel Roux könyvet.Nem hagyott nyugodni ez a narancsszuflé, de nem mertem nekiállni a creme patissiere miatt. Eddigi 2 próbálkozásom creme patissiere házilagos készítésére katasztrofához vezetett. Mind a kétszer "berántottásodott" a cucc, nem tudom jobban megfogalmazni, aki már rontott ilyet el, az tudja. Na és most!!!!!Most nem!!!Igazi, tökéletes, szép, sima creme patissiere lett!!!Ullallllaa!!!!!:)


Hozzávalók 4 db szufléhoz:

40 gr vaj, a forma kikenéséhez
70 gr kristálycukor + 40 gr a forma kiszórásához
250 ml frissen facsart narancslé
125 ml tej
3 tojássárgája, 6 tojásfehérje
10 gr liszt
10 gr kukoricaliszt
2 narancs reszelt héja
30 ml Grand Marnier


Elkészítés:
1. 4 db 8 cm átmérőjű, 6 cm magas ramekint ( szufléformát) kivajazunk és megszórunk kristálycukorral.
2. A narancslét közepes lángon addig forraljuk, míg a mennyisége kb. felére ( 125 ml) nem csökken.
3. Egy másik lábasban felforraljuk a tejet. A forró tejet a narancsléhez adjuk és addig főzzük, míg ismét forrni nem kezd.
4. A tojássárgákat 20 gr cukorral habosra keverjük kb. 1 perc alatt, majd hozzáadjuk a lisztet és a kukoricalisztet és további 1 percig keverjük.
5. Hozzáöntjük a forrásban lévő narancsos tejhez, folyamatosan kevergetjük, majd mehet hozzá a narancshéj. 
6. Újraforrástól számítva 1 percig főzzük, hozzáadjuk a Grand Marnier-t. Ezzel kész a narancsos creme patissiere.
7. Öntsük át egy tálba, folpack-kal fedjük le és hagyjuk 10 percig állni.
8. A tojásfehérjét 50 gr cukorral verjük habbá.
9. A creme patissiere-hez forgassuk hozzá óvatosan a tojáshabot, kevergessük addig, míg egynemű nem lesz.
10. Osszuk el a szufléformákban és 190 fokra előmelegített sütőben addig süssük, míg kb a kétszeresére nem nő a magassága. 

Tipp: 
1. NEM nyitogatjuk a sütőajtót!
2. Előkészítünk mindent a fotóhoz, mert onnantól számítva, hogy kivettük a szuflét a sütőből, kb. 1 percünk van erre. Utána vége, a hab összeesik. ( Nem, nem rontottuk el, a szuflé sajnos ilyen.:(
3. Vegyük ki a felső rácsot a sütőből, ha van, mert nagyon durván fel fog emelkedni a szuflé, ha jól dolgoztunk.
U.i: Az enyém is kétszeresére emelkedett, csak a fotózást nem sikerült 60 mp alatt abszolválnom :)
Michel Roux, King of Pastry, köszönöm, ismét :)






No comments:

Post a Comment