Friday, 24 June 2011

Csokis-kókuszos macaroon



Több más recept mellett ebbe is beleszerettem ezen az oldalon. Kísértetiesen olyan lett,mint az eredeti. Nagyon egyszerű és isteni:) És semmi extra nem kell hozzá. Pont azért választottam ezt,mert ehhez minden volt itthon. Nem igazi macaroon persze, azt majd KEDDEN készítünk Mohával Csengődön. El sem hiszem, hogy 4 nap múlva Édesanya konyhájában alkotok majd.Alig várom. Addig is íme a recept.
Hozzávalók:
115 gr étcsokoládé
3 tojás fehérje
25 gr cukrozatlan kakaópor
150 gr kristálycukor
csipet só
1 teáskanál vanilia eszencia
220 gr kókuszreszelék

Elkészítés:
1.Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk és félretesszük.
2.Egy tálban felverjük a tojásfehérjéket, hozzáadjuk a kakaóport, a sót, a cukrot és a vaniliát.
3.Hozzáadjuk az olvasztott étcsokit és a kókuszreszeléket és jó alaposan összekeverjük,hogy a kókuszt mindenhol "befogja" a csoki.
4. Egy órára hűtőbe tesszük,hogy formázható állagúra dermedjen.
5.Közben a sütőt előmelegítjük 165 fokra és sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.
6.Két kiskanál segítségével a masszából kis gömböket vagy halmokat formázunk és egymástól kellő távolságra helyezzük őket a tepsire.
7. 15 perc alatt készre sütjük őket. Akkor jó,mikor fényes a teteje. Vigyázzunk, nehogy megégjen,mert az égett csoki keserű tud lenni.
Ebből a mennyiségből 31 db macaroon lett.


Tuesday, 21 June 2011

Szofilli Fusilli


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy étel, úgy hívták,hogy Szofilli fusilli. Nevét alkotójáról, azaz rólam és a felhasznált tésztáról, a fusilliról kapta.Talán  ez volt az első olyan étel, még évekkel ezelőtt, amit ÉN találtam ki::)Amikor még a megboldogult újpesti Hoffmann-lakásban laktunk, akkor volt sláger. Olcsó volt, egyszerű és finom. És az én saját találmányom volt. Habár fusilli helyett most spagettivel készült és TV paprika helyett piros kaliforniai paprika került bele, nosztalgikus volt. Az ízvilág kétségtelenül ugyanaz:)
Hozzávalók:
fél csomag spagetti
1 piros kaliforniai paprika
1 közepes fej vöröshagyma
só,bors, étolaj
20 dkg gépsonk
1 pohár tejföl
tetejére reszelt sajt


Elkészítés:
1.A tésztát kifőzzük.
2.Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk majd hozzáadjuk a kockákra vágott sonkát.
3. Mikor a sonka pirulni kezd, mehet hozzá a hasonló méretű kockákra vágott paprika.
4. Néhány percig együtt pirítjuk őket, sózzuk, borsozzuk.
5. Rázúdítjuk a pohár tejfölt és pár perc alatt összeforraljuk.
6. A kifőtt tésztát összekeverjük a szósszal és egy tepsibe vagy jénaiba tesszük. Megszórjuk a tetejét reszelt sajttal és előmelegített sütőben addig sütjük,míg a sajt rá nem olvad.

Pesztós-csirkés rizottó


Ilyen nevű étel van a cégnél is. Dehát mondanom sem kell, hogy az enyém már kinézetre is jobb. Mit értenek azok a főzéshez....Na jó, most utálom a céget, de ez a rizottó akkor is mindent visz:)
Hozzávalók:
25 dkg rizs ( igen, még mindig nincs rizottó-rizsem:)
1 csirkemellfilé
1 piros kaliforniai paprika
1 zöld kaliforniai paprika
kb.1,5 dl tejszín
kb. 2 teáskanál vörös pesztó
1  csirkehúsleves kocka
olaj
só,bors


Elkészítés:
1. A csirkemellet és a 2 paprikát megtisztítjuk, felkockázzuk.
2.Kevés olajon egy lábasban fehéredésig pirítjuk a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk.
3.Hozzáadjuk a piros és a zöld paprikát és pár percig pároljuk.
4. Ezután ráöntjük a rizst és felöntjük annyi vízzel,amennyi épphogy ellepi.
5.Beledobunk 1 csirkehúsleves kockát.
6. Kislángon folyamatosan  kevergetjük és adagoljuk hozzá a vizet addig, míg puha nem lesz a rizs. ( Most lusta voltam külön elkészíteni a húsleves alaplét, ezért csak beledobtam a kockát és vízzel öntögettem fel:))
7.Mikor a rizs már majdnem jó, hozzáadjuk a tejszínt és a pesztót és még pár percig kevergetjük.
Ez a pesztó cucc annyira jóóó, hogy már más fűszert nem is raktam bele. A paprika pedig nagyon jól passzol ehhez a kajához, jó lett, határozottan.:)

Friday, 3 June 2011

Blueberry-vanilla scones


Félóra szünet után már rutinos scone-sütőként tértem vissza a konyhába.Azt hiszem, így 2 adag megsütése után úgy érzem, olyan lesz ez nekem, mint Mohának a cupcake. Egy örök szerelem.Annnyira jópofák és annyira finomak és annyira nem is nehéz. A clotted cream-ért pedig egyenesen odáig vagyok.:)
A recept fellelhető itt.


Hozzávalók (10 darabhoz):
225 gr self raising flour
csipet só
fél tk. sütőpor
50 gr kristálycukor + a szóráshoz
75 gr szobahőmérsékletű vaj 
75 gr áfonya+a díszítéshez
2 ek. tejföl
1 tojás
1 tk. vanilia aroma
clotted cream

Elkészítés:
1.A sütőt előmelegítjük 200 fokra és sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.
2.Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport.
3.A tojást a tejföllel és a vanilia aromával kézi habverővel elkeverjük.
4. A lisztes keverékhez először a vajat morzsoljuk hozzá, majd hozzáadjuk a tojásos keveréket és kézzel összegyúrjuk.
5.Legvégül adjuk hozzá az áfonyát. Ezt már csak óvatosan gyúrjuk bele, hogy lehetőség szerint minél kevésbé törjön össze.
6. Lisztezett deszkán lisztezett nyújtófával 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztátés 6 cm-es átmérőjű szaggatóval vagy pohárral köröket szaggatunk.
7.A tepsibe helyezzük őket és pici tejjel meglocsoljuk vagy ecsettel bekenjük őket. Picike kristálycukrot hintünk mindegyik süti tetejére és mehetnek be a sütőbe. 10 perc alatt kész.
8.Tálaláskor 1 kávéskanálnyi clotted cream-et tegyünk a tetejére és 1 szem áfonyát.


Strawberry-orange scones


Tegnap hajnalban,álmatlanságtól szenvedve ismét legújabb kedvenc receptes oldalamat böngésztem...Meg is akadt a szemem a sok-sok scone recepten. Anno, 15 éve kb. Körimama csinált ilyet Szegeden. Ettük kétpofára, emlékszem. Clotted cream híján kenegettük vastagon a tejföllel és a lekvárral, de a mai napig érzem az ízét. Csilla, hiába mondod, isteni volt:)
Nos úgy döntöttem, megpróbálkozom vele. Hát mit ne mondjak, nem egy könnyen elkészíthető cucc. 
Na de mielőtt rátérek a receptre, akkor nézzük,mi az a Clotted Cream:dél-angliai tejszínféle, 55%-os zsírtartalommal. ( Csak összehasonlításképp: a "single cream" 12%-os, talán ez felel meg legjobban az otthon kapható tejszínnek, a "whipping cream " 35%-os, a "double cream" 48%.-os.)
A clotted cream Devon és Cornwall környékéről származik, nekem Cornish-t sikerült beszereznem.
A tejszínt felmelegítik, hogy több folyadék párologjon el,és ennek eredményeképpen egy vajszerű, sárgás krémet kapnak. Valóban, ez a cucc már közelebb áll a vajhoz,mint a tejszínhez. Ezzel kell aztán a félbevágott scone-t megkenni és még feltupírozni egy kis lekvárral. Nekem a lekvár most elmaradt, friss szamócával pótoltam.
És hiszitek vagy nem, Magyarországon is kapható clotted cream. Azt hittem dobok egy hátast mikor megláttam mennyiért: 170 gr-os pohárka akciósan 1390HUF!! Aki nem hiszi, tessék, katt ide
Még jó, hogy itt nem ennyibe kerül. Csak összehasonlításképp: én a 113 gr-os clotted cream-et 82 p-ért vettem. ( cca 250 HUF).
Az eredeti recept itt található,amin én némileg módosítottam,mert a recept nálunk már a mazsolán elbukott volna az uram miatt, pedig azzal ám az igazi....
Még egy dolog, amivel mostmár végképp nem vagyok tisztában, a self-raising flour...Ez az átka, ha az ember angol recepteket Angliában készít el és utána a magyar blogon akkor vele villantani...Nem, a self raising flour nem a rétesliszt. Találtam rá olyan megoldást, hogy sütőporos liszt, önmagától megkelő liszt....Csilla, Szuma, segítsetek!:)


Hozzávalók: (12 darabhoz)
kb. 350 gr self-raising flour
1 tk. sütőpor
75 gr szobahőmérsékletű vaj
50 gr kristálycukor
1 narancs reszelt héja
125 gr apróra vágott szamóca plusz a díszítéshez
kb. 1 dl tej+ a tetejére 
1 dl clotted cream

Elkészítés:
1.Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
2.A lisztet és a sütőport szitáljuk egy edénybe. 
3.Adjuk hozzá a cukrot és a narancshéjat majd a vajat is. ( Én kicsit megolvasztottam a vajat így egy fakanállal kevertem össze az anyagokat,de ha nem puha a vaj, lehet morzsolgatni is.)
4. Ezután mehet bele pici tej és a szamóca majd elő a kezekkel és GYÚRUNK!!!Igen, kérem szépen, undorító, ahogy a friss szamócát belegyúrjuk a tésztába!!Ezért ne tegyük bele először az összes tejet, mert a szamóca úgyis enged levet, és lehet, hogy szükséges lesz még liszttel pótolni.
5. Ezután mehet a trutyi ( bocsánat, de nagyon gázul néz ki, de ne dobjuk ki,mert finom lesz:)) egy deszkára, amit jó alaposan lisztezzünk be, csakúgy,mint a nyújtófát.
6. Próbáljuk meg 2 cm vastagra nyújtani a "tésztát",ne kínlódjunk vele sokat mert szétesik. Aztán egy 6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral szaggassunk köröket  a tésztából és tegyük a sütőpapírra.
7. Tejjel spricceljük le vagy ecsettel kenjük meg a sütiket. 10-12 perc alatt megsülnek. Inkább 10,ha jól elő van melegítve a sütő.
8. Ha kihűltek, vágjuk őket félbe, kenjük meg a clotted creammel, 1-2 szelet szamócát tegyünk rá és csukjuk rá a tetejét. Jajjjistenem, melegen, de nagyon finom!!!!Megyek is és megcsinálom az áfonyásat is!!!


Lazacos-koktélrákos rizottó


Nem igazi rizottó,mert nem volt rizottó rizsem, de mindenképpen most nem tésztát akartam,mert a héten csak az volt:)
Hozzávalók:
25 dkg rizs
10 dkg szeletelt füstölt lazac
10 dkg koktélrák ( a legminibb)
5 dl húsleves alaplé
diónyi vaj
olaj

Elkészítés:
1. Picike olajra rádobjuk a rákokat és kb. fél percig pirítjuk.
2. Rátesszük a rizst és további 1 percig pirítjuk.
3. Ezután ráöntünk annyit az alapléből, hogy éppen elfedje, majd kislángon folyamatosan kevergetve, folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplét. Ha elfogyott,és a rizs még nem puha,vízzel pótoljuk.
4. Végül adjuk hozzá a vajat és kevergessük,míg teljesen el nem olvad.
5. Tálaláskor nyersen szórjuk rá a füstölt lazacdarabkákat.

Az én alaplém 5 dl vízben 1 db csirkehúsleves kocka volt:)


Wednesday, 1 June 2011

Sonkás tortellini tonhalas-rucolás szószban

A tegnapi rucolából még maradt, azt pedig mindenképp fel kell használni. Tortellini általában van a hűtőben, a lustább napokra:)Szerencsére mára az ízérzékelésem is valamelyest visszatért, úgyhogy jelentem, ez nagggyon finom lett:)

Hozzávalók:
fél kg félkész prosciutto-val töltött tortellini
3 dl tejszín
1 kis doboz tonhalkonzerv
rucola

Elkészítés:
1. A tortellinit lobogó sós vízben kifőzzük.:)
2. Leszűrjük és visszatesszük a főzőedénybe. Ráöntjük a tejszínt és beledobjuk az apróbb darabokra tört tonhalkonzervet.
3. Pár perc alatt összeforgatjuk majd végül a rucolát is hozzáadjuk.
Kérem szépen, ebben valóban nincs semmilyen fűszer. A tonhal és a rucola annyira nagyon-nagyon jó együtt, hogy ezt az ízkombinációt kár lenne bármilyen fűszerrel is megtörni. Szerintem.:)


Egy kis fűszertan...:)

Felbuzdulva a sáfrány halálosan mérgező mivoltán, kedves unokahugommal mélyreszántó értekezésbe kezdtünk a fészbukon a különféle fűszerek hatásairól. Akkor nézzünk párat!

Tárkony: jó vesetisztító és epehajtó fűszernövény, ismert étvágygerjesztő hatása.A nép gyógyászatban emésztést serkentőként is használják.
Levesek, főtt húsok, szárnyasok,birka, bárány, vadhúsok,zöldbab-zöldborsó és burgonyafőzelék ízesítésére is használják.

Bazsalikom:használják gyomorrontás, étvágytalanság ellen.Enyhíti a garatgyulladás tüneteit.Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga. Afrodiziákumnak is tartják.
Ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni, íze leginkább a citrommal és a fokhagymával kombinálva érvényesül.

Fahéj:emésztési problémákra, nehéz légzésre,magas vérnyomásra, méh vérzésének elállítására használják. Eugenol tartalma miatt természetes érzéstelenítő. Abortív hatása miatt fogyasztása terhesség alatt kerülendő.
Őrölt állapotban mézeskalács, almás lepény, rétes, fánk,rizsételek, tejes ételek,egész állapotban kompótok, befőttek,gyümölcslevesek, forralt bor és egyéb italok ízesítésére használják.

Kakukkfű:láz-és köhögéscsillapító,felső légúti gyulladásra használható.Antiszeptikus, vese-és húgyhólyaggyulladásra kiváló.
Terhes nők ezt sem fogyaszthatják,még olaj formájában sem!
Vadas ételekhez, töltött káposztához,hurkához, kolbászokhoz, nehezen emészthető levesekhez,halételekhez, salátákhoz használatos.

Kapor:belsőleg epe-szél-és hashajtó,étvágyjavító, vércukorcsökkentő, tejszaporító és fájdalomcsillapító hatása ismert. Külsőleg gátolja az Eserichia coli baktérium megtelepedését, ezért ülőfürdőként alkalmazható húgyúti megbetegedéseknél.
A magyar konyha régi, kedvelt fűszernövénye. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka, a tökfőzelék, a túrós lepény.:)

Kömény:belsőleg gyomorerősítő,szélhajtó, menstruációs görcsöket csökkentő, fej-és fogfájást csillapító hatása ismert.Serkenti a tejelválasztást, terhes nők nem fogyaszthatják.Bélfertőtlenítő, baktérium-és gombaölő hatása is van, karvontartalmának köszönhetően.
Savanyúságok, savanyú káposzta elengedhetetlen kelléke. Levesek,saláták, főzelékek, sültek,burgonyás, sajtos, túrós ételek,kolbászfélék, körözöttek kedvelt fűszere.

Kurkuma:csökkenti a fogamzóképessget!!!!Vérkeringést javító, vérömlenyt oldó hatása van.Csökkenti a trombózis és az infarktus kialakulásának veszélyét.Gátolja a limfómás tumorsejtek növekedését.Hatásos méhnyakrák esetén, fokozza a sugár-és kemoterápia hatékonyságát.
A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze,de használjak levesek, tésztafélék színének, ízének javítására is.


Oregano/szurokfű/:enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket,tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést.Enyhíti az orrmelléküreggyulladást és a tüdőgyulladást, eltünteti a korpát a fejbőrről.
Török, palesztin, arab,szír, portugál, dél-amerikai konyhák kedvence, de egésu Európában elterjedt, ma már az olasz konyha ételei is elképzelhetetlenek nélküle.
Ételízesítésen és gyógyászaton kívül felhasználják festékkészítésre is.


Petrezselyem:vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére, vizelethajtásra használják.
Semlegesíti a fokhagymaszagot, gyulladáscsökkentő hatása van.


Rozmaring:emeli a várnyomást,flavonoid tartalma miatt a veséket fertőtleníti.Étvágyjavító, epehajtó,idegerősítő, fejfájáscsillapító.
Főleg a mediterrán konyhára, olasz és francia ételekre jellemző.Bárány, birka, vadhúsok,pácok, szószok készítésére használják.

Sáfrány:görcsoldó, köptető, köhögéscsillapító,serkenti a méhösszehúzódásokat. Használható impotencia és meddőség ellen. Krocin tartalma miatt csak kis mennyiségben fogyasztható, nagy mennyiségben mérgező, halálos!!!
A világ legdrágább fűszere,mert a virág bibéinek gyűjtése nagyon fáradságos munka.Az őshonos fajok védettek, a bibék gyűjtése törvénybe ütközik.

Szegfűszeg:antibakteriális és gyenge érzéstelenítő hatású.A szájüreg, gyomor és bélrendszer fertőtlenítésére használják,de kiváló gyomorerősítő is.Rovarcsípések okozta viszketés enyhítésére is kiváló házi szer.
Illóolaját a likőriparban és a kozmetikai iparban is használják.Pikáns mártások,paradicsomos és boros ételek,páclevek és főleg sütemények ízesítésére használják.Fahéjjal kombinálva gyümölcsös, alkoholos italokat ízesítenek vele.
A VIII.Magyar Gyógyszerkönyvben  Caryophylli flos néven hivatalos drog. 

Csirkés-rucolás penne

Van nálunk a cégnél egy kaja: penne al pollo zafferano. Nem kóstoltam, de jól néz ki: penne csirkemellel, szép sárga sáfrányos szószban, spenóttal. Eldöntöttem, hogy én azt megcsinálom. El is indultam tegnap sáfrányvadászatra. Találtam is, ki is csengettem a 3,5 fontot nagy dühösen a 4 grammért....Aztán itthon kicsit olvasgattam erről a sáfrányról.A világ legdrágább fűszere- ja, így már OK is a 3,5 font a 4 grammért.Azért árulják ekkora kiszerelésben,mert ennél nagyobb mennyiségben mérgező, HALÁLOS!!! Na nekem sem kellett több, abban a pillanatban eldöntöttem hogy az én tésztámat nem sáfrány fogja sárgára színezni, hanem curry... Aztán derült még ki róla egy s más: terhes nők nem fogyaszthajták,mert vetélést okoz. Nálam meg ezt sosem lehet tudni:)) Na jó, viccen kívül,nem lett penne zafferano. Lett helyette viszont ez. Az ízéről nem tudok nyilatkozni,mert momentán nem érzek ízeket, olyan beteg vagyok, de az uram azt mondta, nagyon finom lett. Tegnap mikor hazaért, 5ször kóstolta meg!!!!!!,mert edzés előtt nem akart vacsorázni. :)

Hozzávalók:
fél csomag penne
1 csirkemellfilé
3 dl tejszín
színezésnek sáfrány ( bátrabbaknak) vagy curry ( paragépeknek)
ízlés szerint rucola

Elkészítés:
1.A tésztát kifőzzük.
2. A csirkemellet megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk.
3. Kevés olajon fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk.
4. Felöntjük tejszínnel és hozzáadjuk a színezőanyagot.:) Kis lángon kevergetve szósz sűrűségűre főzzük.
5.A kifőtt tésztával összeforgatjuk és végül a rucolát is hozzáadjuk.