Saturday, 5 November 2011

Fahéjas-szilvás crumble

A tegnapi ételfotós hadművelethez a cupcake mellé carbonara-t akartam még készíteni. Aztán Jucika kérdezte, ettem-e már crumble-t,mert ő azt mennyire imádja. Hát nem ettem. Google-receptkeresés, irány a kisboltba szilváért. Villámgyorsan összerittyentettük ezt a színében és ízében nagyon őszi fahéjas-szilvás crumble-t. Habár nem mondanám, hogy élek-halok a szilváért, ez valami isteni lett.:)

Hozzávalók egy 22 cm-es pitetálhoz:

300 gr liszt
175 gr cukor
200 gr margarin vagy vaj

A "töltelékhez":
60 dkg szilva
4 ek. cukor
ízlés szerint őrölt fahéj
őrölt szerecsendió


Elkészítés:
1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk. Kis kockákra vágjuk. Lecukrozzuk, megszórjuk a fűszerekkel és állni hagyjuk egy tálban, amíg a tésztát elkészítjük.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet a cukorral ( barna cukorral még jobb lenne) és a jéghideg vajat kis kockákra vágva hozzáadjuk. Addig morzsoljuk a tésztát, amíg zsemlemorzsa-szerű állaga nem lesz. Nem kell összegyúrni,nem kell, hogy összeálljon.
3. A lecukrozott szilvát a pitetál aljába helyezzük majd rászórjuk a morzsát.
4. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 óráig sütjük.
( Zárójelben jegyzem meg, a recept szerint, amit találtam, 40-45  perc alatt kész. Ki is vettük, miután már kezdett barnulni a teteje, 40 perc után. Meg is kóstoltuk,és jónak is tűnt, majd konstatáltuk, hogy a pitetál közepén bizony a tészta még nem sült meg. Így történt, hogy még kb. 20-25 percre visszatettem a sütőbe. Tehát circa 1 óra kell neki. Vagy lehet esetleg kicsit kevesebb morzsát szórni a tetejére.)
De az íze valami mennyei, nagyon őszi-téli-Karácsonyi. Egy forralt bor mellé tökéletes választás. Ez esetben öntsünk a szilvára 1 dl vörösbort is, úgy nyilván még finomabb lesz:)
És persze bármilyen gyümivel elkészíthető,én legközelebb az almásat fogom kipróbálni.


Egy kis crumble-sztori:
A crumble angol édesség, ami Magyarországon morzsasüti néven terjedt el, habár a gyümölcsös morzsa vagy morzsás gyümölcs kifejezés helytállóbb lenne.
A 2. világháború alatt terjedt el Nagy-Britanniában a crumble. A lisztet, cukrot, zsiradékot élelmiszerjegy-rendszer keretén belül lehetett megszerezni, de ez a mennyiség egy hagyományos pitéhez (pie) túl sok volt. Hogy a maradék ne menjen kárba, muszáj volt valamire felhasználni. Így született meg a crumble, ami egy gyümölcsös édesség, teteje liszt, cukor és zsír elmorzsált keveréke.
A jegyrendszer eltörlése után is népszerű maradt,mivel viszonylag olcsón előállítható, gyorsan elkészíthető édesség.
Ma már zsír helyett inkább vajat vagy margarint használnak.
Tésztájéba tehetünk diót vagy mogyorót is, hogy még ropogósabb legyen.
Amerikában cobbler néven vált ismertté, bár ott a tésztába tojás és sütőpor is kerül.
Bármilyen gyümölcsből készíthető, a gyümölcs lehet friss, fagyasztott, vagy akár konzerv is.
Érdemes barna cukorral készíteni, az jobban karamellizálódik.


No comments:

Post a Comment