Kakaós csiga

Jelentem, elkészült életem első kelt tésztás süteménye.:)) Sosem csináltam még semmi ilyesmit, valahogy az élesztőtől mindig féltem-mint kiderült nem hiába:)
Na de ma reggel erőt vettem magamon, elcsattogtam a lengyel boltba, ahol ugyanolyan friss élesztőt lehet kapni,mint otthon,és nekiálltam.
Százával találtam kakaós csiga recepteket, de végül emellett döntöttem, elsősorban a rövid kelesztési idő miatt. Az élesztőt ugyan csak második nekifutásra sikerült felfuttatni-azt hiszem az elsőnél kicsit forró lett a tej-de jelentem, sikerült:)

Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
2 tojássárgája
3 dkg élesztő
csipet só
3 dl tej
10 dkg cukor

A töltelékhez:
olvasztott margarin
kristálycukor
kakaópor

A tetejére:
vaniliás cukorral elkevert tej


Elkészítés:
1. Kb. 1 dl tejbe tegyünk 1 ek. cukrot és kissé melegítsük meg a tejet tűzön vagy mikróban, de ne legyen forró. Morzsoljuk bele az élesztőt és várjunk pár percet míg felfut. Ha nem sikerül, próbáljuk meg újra.Másodszorra biztos menni fog:)
2.Egy keverőtálba tegyük a lisztet, a cukrot, a tojássárgákat, a sót és a maradék tejet, majd adjuk hozzá az élesztős tejet és gyúrjuk jól össze. Addig dagasszuk,míg a tészta el nem válik az edény falától.
3.Fedjük le egy konyharuhával és meleg helyen ( pl. paplan alatt) 30-45 percig kelesszük.
4.Enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastag téglalap alakúra nyújtsuk ki. Kenjük meg olvasztott margarinnal, szórjunk rá bőven kakaóport ( keserű, cukrozatlan) és kristálycukrot.
5.Tekerjük fel és 2-3 centi vastag darabokra-csigákra-vágjuk. Kivajazott-kilisztezett tepsibe tegyük őket egymás mellé. Ne túl közel,mert szélesednek és magasodnak rendesen.
6.Hideg sütőbe tegyük-addig is kelnek,míg bemelegszik a sütő-és 180 fokon 25 percig süssük.
7. Vegyük ki és a vaniliás cukros tejjel locsoljuk meg őket-ettől lesznek finom puhák-és még 8 percre tegyük vissza a sütőbe.
Ebből a mennyiségől 17 db csiga lett, ebből 2-3 elég csoffadt, ami a sarka volt, de az is el fog fogyni:)

Megjegyzések

  1. Nagyon jól néznek ki, ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek!! Hmm, szeretem a kakaós csigát, na majd kipróbáljuk! :)

    VálaszTörlés
  3. Hajrá Era:) Nagyon finom a tésztája és csak félórát kell keleszteni.Én majd csinálok fahéjast meg diós-lekvárost is:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése