Ételmérgezést kaptam...

A bloghoz kapcsolódó mai bejegyzésem az ételmérgezésről szól.Mivel napi szinten tevékenykedünk a konyhában, érdemes tisztában lennünk az alapvető higiéniai szabályokkal, ezáltal elkerülve az ételmérgezést. Mentségemre legyen mondva, az étel, amitől már 2 napja lázasan, hányingerrel, és ami a legfőbb étvágytalanul vergődök, nem az én konyhámból került ki. Nem titok, a kép is árulkodik róla: egy félkész carbonara spagetti volt a bűnös. Pfff, ezt sem eszem most azt hiszem évekig. Na de lássuk, hogy mire kell figyelni a konyhában, és ha már megtörtént a baj, hogyan lábalhatunk ki belőle minél előbb.

Mi is az ételmérgezés?
A köznyelv minden olyan megbetegedést ételmérgezésnek nevez, melyet az elfogyasztott élelmiszerben lévő vírusok, baktériumok,méreganyagok okoznak.
A tünetek akár már félórával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek (igen, így van), de akár 2-3  nappal, vagy 1 héttel később is, bár ez utóbbi ritkább.

Mik a tünetei?
Hányinger( igen), hányás, hasmenés(igen),hasi görcsök, általános rosszullét ( igen),puffadás ( igen), esetenként hőemelkedés vagy magas láz(igen).Súlyosabb esetben, ritkán kettős látás, eszméletvesztés,nyálfolyás, görcsök,tudatzavar, izombénulás.

Romlott volt-e az étel?
Ha ételmérgezést kapunk, egyáltalán nem biztos, hogy az étel romlott volt.Lehet, hogy a szagán, állagán, ízén semmi szokatlant nem éreztünk, ám ha mégis-akkor méginkább gyanakodhatunk ételmérgezésre.

Hol fordulhat elő?
Bárhol, leginkább magánháztartásokban, a tömeges ételmérgezés pedig rendezvényeken, vendéglátóhelyeken, közétkezdékben fordul elő.

Milyen élelmiszerek okozzák?
Főként azok a tojás-vagy hústartalmú ételek, melyek egyáltalán vagy nem teljesen vannak átsütve, megfőzve, a teljesség igénye nélkül:
tojáskrémes, tojáshabos sütemények,madártej, tojásos nokedli,carbonara spagetti (!!!),vagdalt hús, hamburger, tatárbifsztek,majonézes saláták, nagy darabban, egészben sütött húsok.
GOMBA: fokozottan figyeljünk rá, ha gombafogyasztás után hasmenés, hányás jelentkezik,azonnal forduljunk orvoshoz!

Hogyan kezeljük?
Általában orvosi beavatkozás, gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlik az ételmérgezés 2-3 nap alatt. Ágynyugalom, pihenés, diéta, bőséges folyadékfogyasztás ( főleg hányás, hasmenés esetén) javasolt, szükség esetén lázcsillapítás.Ha magas láz, vagy véres széklet jelentkezik, keressük fel a háziorvost.

És végül a legfontosabb!Hogyan előzzük meg?
Mossunk kezet gyakran, főleg főzés és étkezés előtt!
A nyers húst, baromfit tároljuk elkülönítve!
Tartsuk tisztán a konyhát, a konyhai eszközöket!
A maradék ételt forraljuk át fogyasztás előtt!
Ha házon kívül étkezünk, legyünk igényesek! (itt a hibapontom)
Csak forrón tálalt meleg ételt, csak hűtőben tárolt hideg ételt fogyasszunk!
Jegyezzük meg, hogy a nyers tojást, húst tartalmazó ételek veszélyesek!Kisgyereknek, beteg embernek ne adjunk ilyet!
A frissen készült, forrón tálalt étel a biztonságos!

Megjegyzések

  1. Frenky pl. ugyanettől az ételtől Szlovákiában lett rosszul az egyik osztálykiránduláson. Hát azóta ő sem eszik carbonara-t :D
    puszi:) Anita

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése