Újhagymás lazacfilé steak burgonyával és kapormártással

Hiába, Karácsonykor úgy döntöttünk, mi bizony lazacfilét fogunk enni Szenteste. Az év többi napján nem szoktunk, de most Karácsony van. A recept Norvégiából van, Moháék szokták így sütni a hotelban a lazacot. A steak burgonya receptje Jamie Olivertől van-perfect roasted potatoes: fluffy inside-crispy outside.Nem lett perfect, de finom lett. A kapormártás meg saját alkotás:) Hát így állítottuk mi össze a karácsonyi lazacos főételt.
Hozzávalók:
4 db lazacfilé ( egyenként 20 dekásak)
3 szál újhagyma
kb. 10 dkg vaj ( fele a lazachoz, fele a kapormártáshoz)
1 kg burgonya
3-4 gerezd fokhagyma
3 dl tej
2 ek. liszt
apróra vágott kapor
só,bors, őrölt szerecsendió


Elkészítés:
A lazac
A filéket mossuk meg, sózzuk, borsozzuk őket. Vékonyra vágott vajcsíkokat tegyünk a tetejükre és szórjuk meg őket karikákra vágott újhagymával.Csomagoljuk a halakat egyenként alufóliába és tegyük őket egy sütőtálcára. Előmelegített 180 fokos sütőben 25 perc alatt süssük őket készre. Tálaláskor fóliástól tegyük őket a tányérra, mindenki maga nyitja ki a lazacát, mint egy ajándékot:)
A steak burgonya:
Hámozzuk meg a burgonyákat és vágjuk őket négybe. ( Jó nagy krumplikat használtam, még négybe vágva is méretesek voltak:)
Főzzük őket teljesen puhára ( nem kell só sem a vízbe, majd később.)
Szűrjük le a megfőtt krumplit és alaposan csepegtessük le, legyen teljesen száraz.
Tegyük bele egy tepsibe, locsoljuk meg kevés olivaolajjal, most lehet sózni,borsozni.Tegyünk a tepsibe 3-4 gerezd fokhagymát is, héjával együtt.Gyújtsuk meg a tepsi alatt a lángot a tűzhelyen, és 1-2 percig így pirítsuk. Majd tegyük 180 fokos sütőbe és 30-40 percig süssük, míg ropogós nem lesz a külseje.
A kapormártás:
Diónyi vajat hevítsünk fel.Szórjunk rá lisztet,majd fokozatosan öntsük hozzá a tejet és folyamatos kevergetés mellett kislágon főzzük sűrűre.Sózzuk,borsozzuk,ízesítsük őrölt szerecsendióval.Végül szórjuk bele az apróra vágott kaprot.
Nagyon-nagyon finom.:)Boldog Karácsonyt!


Megjegyzések

Megjegyzés küldése