Kókuszkocka

Csodaszép képek csodaszép kókuszkockákról. A fotós a Szivem volt. Akár a 21. század Lajos Marija és Hemző Károlya is lehetnénk.:) Hiába,én a fotózáshoz nem értek. A sütéshez remélem annál inkább.
Picim azt mondta ma, együnk kókuszkockát. Gyorsan találtam is a neten egy receptet, ahol zárójelben feltüntették, hogy 1 kocka 190 kalóriát tartalmaz. Na , menten infarktust is kaptam, hogy ugyan mekkora kókuszkocka lehet az. A Picim szerint egy normál méret. Az lehetetlen-mondtam én. Gyorsan felhívtam Anyut receptügyben-szerintem már a telefon mellett tartja a szakácskönyvet,mert kezdi megszokni, hogy minden nap felhívom, hogy kell valami sütirecept-:) Szóval úgy gondoltam, az Anyuci-féle kókuszkockában biztos nincs ennyi kalória.
Elnézve a végeredményt: a csokimázban fulladozó kockákat-a miénkben lehet, hogy 290 kalória is van. De nem baj. Ja, és a Szivem is segített: övé volt a csokimáz, enyém a kókusz. Ja, és ő fotózott.:)
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg cukor
1 tojás
5 dkg margarin
2 ek. méz
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2 dl tej

A mázhoz:
25 dkg cukor
20 dkg margarin
3 ek. kakaópor
4 ek. tej
20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
1. A cukrot, a tojást, a margarint és a mézet robotgéppel keverjük habosra, majd adjuk hozzá felváltva a tejet és a sütőporos lisztet. 
2. Kivajazott-kiliszteztett tepsibe (33cmx24 cm) öntsük a masszát és előmelegített sütőben ( hőlégkeveréses, 180 fok) 20 perc alatt süssük meg.
3.Amíg a tészta hűl, elkészítjük a mázat: forraljuk fel a vajat a cukorral és a tejjel, majd fokozatosan szitáljuk bele a kakaóport. Kis lángon addig keverjük, míg csomómentes, homogén nem lesz, fel nem olvad minden alkotóelem.
4.Boritsuk egy deszkára a tepsiből a tésztát és vágjuk tetszés szerinti kockákra: mi viszonykag kicsikre vágtuk. 
5. Mártsuk bele a kockákat a csokimázba és hempergessük meg őket kókuszreszelékben. 1,5 óra pihenés után lehet fogyasztani.
Megjegyzés: nekünk ez a mennyiségű máz kicsit kevés lett, még 5 dkg vajat és kb. 1 dkg kakaót és pici tejet tettünk hozzá a végén, de mint említettem, nálunk tocsog a csokiban a kocka, ha valaki nem szereti ennyire tocsogósan, akkor biztosan elég. De az én Szivem minden kockát 2 percig áztatott a csokiban:)

Megjegyzések

  1. Na, most már biztos, hogy anyáink egy iskolán nevelkedtek, már ami a sütés-főzést illeti :-)! EZ az IGAZI kókuszkocka, mi is így sütjük, nem pedig piskóta vagy ahhoz hasonló tésztával :-)!

    VálaszTörlés
  2. Judi !Isteni lett a süti :-))) ,ma megsütöttem el is koptattuk nyomban :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése