Tuesday, 16 November 2010

Csokiszuflé



Van már vagy 3 hónapja, hogy vettem két szufléformát. Ma jött el az ideje, hogy használjam is őket. A csokiszuflé receptet innen választottam.
Hozzávalók:
7 dkg étcsokoládé
6 dkg vaj
1 ek. liszt
fél ek. kakaópor ( plusz a forma kikenéséhez egy kevés)
1 egész tojás
2 ek. cukor
2 db szufléforma


Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt, kapcsoljuk a legmagasabb fokozatra. ( Nálam 220 fok a hőlégkeverésesen.)
2. A szufléformákat vajazzuk ki és kakaóporral szórjuk be (mintha csak kiliszteznénk, de kakaóval:))
3. Vízgőz felett olvasszuk fel a csokit és a vajat. Ha homogén, vegyük le a tűzről, keverjük bele a kakaóport, a cukrot, a tojást és a lisztet. 
4.Kanalazzuk a formákba és 9!!percig süssük.
5. Ha kész, borítsuk egy tányérre, várjuk 1-2 másodpercet és a formát óvatosan emeljük le a desszertünk tetejéről.
Figyelem: a szuflé akkor jó, ha a külseje már kérgesedik, a belseje viszont folyós marad.
Az eredeti recept 7 perc sütést ír, én 7 perc  után kiborítottam, de nem volt kérges a széle, szétfolyt az egész. Azzal már sajnos nem tudtam mit csinálni, úgy kellett megennem, viszont a másikat azonnal visszadugtam a sütőbe még 2 percre, és így lett a jó.
A kép erről készült.
Gondolom minden sütőnél más az idő,mindenkinek ki kell kísérleteznie, hogy az ő sütőjét meddig kell előmelegíteni és hány percig kell sütni a szuflét.
Én kb. 8-10 percig melegítettem elő és 9 percig sütöttem, de lehet az legközelebb 10 is.
Úgy érzem, ez a legközelebb már nincs messze.
De nagyon édes, nagyon csömör, egyet is alig lehet megenni belőle.
De mennyei.

1 comment:

  1. hány darab lesz ebből az adagból? hány főnek elég?
    nagyon jól néz ki, köszi a receptet!

    ReplyDelete